17 Nisan 2014 Perşembe

e-bilet: Passolig Kart nedir?






  Türk futbolu için yeni bir dönem başlıyor: passolig kart. Artık stadyumlara girişte kağıt biletler yerine passolig kartları kullanılacak. Bu sistemle birlikte yasadışı bilet satışının önüne geçilecek. Bazı grupların desteklediği bazı grupların karşı çıktığı , son dönemde tüm futbolseverlerin tartıştığı passolig kart nedir, nasıl alınır, ne işe yarar? Ntvspor.net yazarlarından Onur Tuğrul bu soruları yanıtlıyor. 


E-bilet nedir?

Otobüse, metrobüse, vapura binerken kullandığımız elektronik biletin (akbilin, kentkartın vs), statlara girmek için kullanılan halini düşünün. E-Bilet dediğimiz kartın içine otobüs bileti yerine maç bileti yükleyeceğiz artık.

Peki ücretlendirme nasıl olacak?
Bu kart için sezon başına bir kez kart bedeli vereceksiniz. Bir sonraki sezon kartı kullanmaya devam etmek için aynı ücreti tekrar ödeyeceksiniz.



Kartı nereden ve nasıl alabiliriz?

Kart başvurusunu internetten yapıyoruz. Başka bir alternatifimiz yok. www.passolig.com.tradresindeki başvuru formunu doldurmak gerekiyor. Kartı almanın ise üç seçeneği var. İsterseniz kurye ile adresinize geliyor, isterseniz seçtiğiniz stat gişesinden veya belirli PTT şubesinden kartınızı teslim alabilirsiniz. Bu konuyla alakalı detaylı bir video da hazırladık:http://www.ntvspor.net/video-galeri/ebilet-nedir


Karta maç biletini nasıl yükleyebilirim?

Bunun için de birkaç seçenek var. İlk şık www.passo.com.tr adresi. İsterseniz de stadyum gişelerinden veya oluşturulacak bilet satış noktalarından karta akbil doldurur gibi maç bileti yükleyebilirsiniz.


Kombine biletim var. Yine de e-bilet almak zorunda mıyım?
Bu sezon zorunda değilsiniz. Elinizdeki kombine kartınız bu sezon geçerli. Ancak gelecek sezon e-bilet alıp kombinelerini bu elektronik karta tanımlamanız gerekiyor.

Takımım cezalı. Yani maç sadece kadın ve çocuklara açık. Önceden ücretsiz bilet alıp giriyorduk. Şimdi nasıl olacak?
Bu maçlara giriş yapmak için e-biletinizin olması şart. Bu karta sahipseniz kartınıza ücretsiz de olsa bu maçın biletini yüklemek zorundasınız.

Takıma özel kart var mı?
Evet. Her takıma özel elektronik kart var. Şu anda böyle bir şart olmasa da, kulüpler kendi armalarını taşıyan kartları  alanlara bilet alırken öncelik verme hakkına sahip.

Bu kart başka bir işe yarayacak mı?
Üç tip kart var. Kart başvurusu yaparken bu üç seçenekten birini seçiyorsunuz. Bazı illerde toplu taşımada geçerli olan, bazı yerlerde indirim sağlayan, hatta kredi kartı yerine geçen özellikler bu karta eklenmiş.

Maça bilet bulamadım. Çok gitmek istiyorum. Bu yüzden de arkadaşımın kartını aldım. Stada girebilir miyim?
İşiniz gerçekten çok zor. Çoğu statta iki kontrol noktasından geçerek stada gireceksiniz. Kartın üstünde fotoğraf var ve kart okuyucu üstündeki kamera sayesinde yüz tanıma özelliğine sahip. Kameradaki görüntünüz, fotoğraftaki halinizle eşleşmeli. Saç, sakal gibi değişiklikler değil ama başka biri olmanız stat girişinde anlaşılacaktır.

Elektronik biletimi evde unuttum ama stada geldim bile. İçeri giremeyecek miyim?
Bir kez bu kartı edindiyseniz sistemde görünüyorsunuz. Stat gişesinden belli ücret karşılığında tek girişlik bilet alma hakkına sahipsiniz. Ama sadece e-biletiniz varsa...

Bu kart Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarında da geçerli olacak mı?
Şu anki durumda Türk takımlarının evinde oynayacağı maçlar elektronik biletin kullanım kapsamında...

İşte En Çok Satan Formalar


10 - Milan






   Milan'da daha önceleri Ronaldinho ve Kaka formaları satış patlaması yapmıştı. Son bir kaç yılda ise El Shaarawy ve Balotelli formalarına kırmızı siyahlı taraftarın ilgisi oldukça fazla.


9 - Inter




   Mancini döneminde çıkışa başlayan ve Mourinho'yla çıtasını yükselten Inter'de belli bir oyuncu öne çıkmasa da forma satışında ciddi patlama yaşanıyor.

8 - Juventus




    Antonio Conte'yle Serie A'da rakipsiz kalan Juve'nin klasik siyah beyaz çubuklusu en çok satan formalardan biri. Pogba ve Tevez formaları oldukça gözde ve kaleci olmasına rağmen Buffon'un da markalaştığını söylemek gerek. 

7 - Arsenal





   Londra ekibi her ne kadar ilk 10'a girse de Premier League'deki rakiplerinden geri kalmış durumda. 

6 - Liverpool

 

    Bu sezon tasarımları beğenilmese de bir yıl içinde 810 bin forma sattırmayı başarmış Liverpool. Forma satışında göze çarpan isim tabi ki Luis Suarez'in. 


5 - Bayern Münih


 

    Mart ayında şampiyonluğunu ilan eden Bayern Münih forma satışında sahada olduğu kadar başarılı görünmüyor. 

4 - Chelsea 

 


    Bu sezon oldukça formda olan Chelsea'nin forma satışında başarılı olmasına şaşırmamak gerek fakat satış liderinin Fernando Torres çıkması oldukça şaşırtıcı! Chelsea'nin sadece forma satışından ortalama 50 milyon £ gelir elde ettiğini de belirtmek gerek.

3 - Barcelona  



   Barcelona'nın forma satışında da en iyilerden olması pek sürpriz olmasa gerek. 

2 - Manchester United






  Bu sezon formda olmamasına rağmen kırmızı şeytanların satışlarda zirvede olmasının en önemli etkenlerinden biri Kagawa transferiyle birlikte Asya piyasasının tek hakimi olmaları. 

1 - Real Madrid








  Her ne kadar 1. sırada olsalar da zirveyi Manchester United'la paylaştıklarını söyleyebiliriz. Ballon d'Or sahibi Cristiano Ronaldo'nun payı tabi ki oldukça büyük. Ronaldo tek başına 1 milyon 400 bin forma sattırmış!